Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /kreativ/technikak.php on line 4
Álomműhely - Egyedi gyöngy- és gyurma ékszerek


  Főoldal
  Termékek
  Utánrendelés
  Fizetési feltételek
  Kapcsolat

  Alkalmazott technikák
  Ingyenes minták
  Csináld magad
      csomagokAlkalmazott technikák

A Termékek között láthatod, hogy eddig már elég sokféle technikával próbálkoztam, ami az ékszerkészítést illeti. Ezekről olvashatsz lentebb egy kis információt, afféle kezdőlöket, ha esetleg téged is érdekelne ilyesmi, és időd is van rá. Annyit mindenképpen el kell előljáróban árulnom, hogy mint minden ez is akkor működik, ha sok időt szánsz rá és sokat gyakorolsz, kezdetben biztosan nem fogsz tudni tökéleteset alkot. Én legalábbis már a főbb vonalammal, a gyurmázással két éve foglalkozom. :)

1. Gyöngyfűzés:
A kezdés. Persze kis koroban is szerettem mindenfélét csinálni, de így felnőttként a gyöngyfűzés keltette fel először a fantáziámat több, mint két évvel ezelőtt. Utána néztem sokat, létrehoztam egy blogot, megismertem kedves gyöngyös lányokat, és szépen elmélyültem. Elég fontos viszont, hogy igazán profivá idővel válhatsz csak, és elég nagy pénzbefektetés is kell, hiszen nagyon szépet minőségi gyöngyből hozhatsz létre. Viszont interneten nagyon sok információt, fűzési mintát találhatsz.
Ha ezzel szeretnél próbálkozni, akkor egy rövid lista, a teljesség igénye nélkül, amire mindenképpen szükséged lesz:
- Gyöngyfűző tű (Kifejezetten vékony tű, a feje is vékony, úgyhogy küzdelmet a cérnát, damilt belefűzni, és én már törtem el párat úgyhogy, ne csak egyet vegyél.)
- Damil, cérna vagy drót (Attól függ, hogy mit készítesz, ami stabilabb kell, hogy legyen ott hasznos a damil, ami fityegősebb, ott a cérna, de vannak drót alapra fűzött karkötők, fülbevalók is.)
- Szerelőpálcák (Főként fülbevalókhoz. Szerelőpálcát találsz több félét is, van talpas, van hurkos, golyós végű is, ami épp tetszik, vagy ami illik a gyöngyhöz. Hurkosat főként összekötő elemként használunk, de ha hosszú nyakláncot készítenél, akkor is jó lehet.)
- Fogók (A szereléshez elengedhetetlen minimum egy kúpos és egy csípő fogó, de egy lapos fogó sem árt.)
- Gyöngy (Igen, elengedhetetlen kellék. :) Rengeteg féle van, olcsóbb műanyag, közepes árú fényes tekla gyöngyök, drágább csiszolt üveg, és persze drága speciális pl. delica gyöngyök.)
- Minták (Találhatsz interneten, használhatod a fantáziádat is, vagy akár vásárolhatsz kis gyöngyfűző könyveket. De akár szintén internetről is vásárolhatsz profik által készített mintákat is.)
- Fülbevaló, nyaklánc alap (Magukért beszél a név, ezekre tudod a kész fülbevalót, medált felhelyezni.)
Van még sokféle kiegészítő dolog, de úgy gondolom, hogy ezekre akkor van csak szükség, ha tovább fejlesztenéd magad. Vannak stopperek, gyöngytartó tálcák, nagyítók és sok minden, amit én sem ismerek, hiszen nekem nem ez úgymond a fő vonalam. :)

2. Süthető gyurma:
Hát erről a témakörről túl sokat tudnék mesélni, és annyit úgyse tudnátok elolvasni, úgyhogy megkímélek mindenkit, amennyire sikerül. :) Úgy két évvel ezelőtt nyúltam először süthető gyurmához, a blogom révén jutottam el olyan blogokra, ahol ilyesmivel foglalkoztak és nagyon megtetszett. Hamar kiszorította a gyöngyözést, így a gyöngyöket inkább már csak kiegészítőként használom a gyurmához. A süthető gyurmában az a jó, hogy mindent el lehet belőle készíteni, ha az ember elég aprólékossággal és figyelemmel, no meg kézügyességgel rendelkezik. Minden ihletet adhat, ami a környezetedben megtalálható, és ami bírja a hőt azzal simán kombinálható. No persze e miatt aztán sorra vannak egymásra mutogatások gyurmások között, hogy ki kitől nyúl le ötletet, amit általában, ha nem egy az egybeni másolásról van szó, akkor csak megmosolygok, hiszen miért is ne adhatna ötletet valakinek egy esernyő, aztán ugyanez másnak is?
Az elkészítés terén csak a fantázia szabhat határt, és persze szükség van sok gyakorlásra, hogy amit elképzelsz úgy is valósuljon meg. Ezen kívül pedig sok-sok tutorialt lehet pl. az interneten is találni, ahol az alapfogásokat el lehet lesni.
Amihez szükséged lehet a kezdésnél:
- Mindenféle színű gyurmák (Ez a nehezen, ugyanis egy rendes minőségű gyurma Fimo, esetleg Cernit 5-600 ft között mozog, és egy szín ugye nem elég. Akadnak azonban kezdő csomagok is, amikben kisebb adag, többféle szín megtalálható, próbálkozásnak talán ez hasznosabb.)
- Formázó eszközök (Sokféle formázó eszközt lehet vásárolni, vannak szilikon sablonok (én ezeket nem használok, szeretem magam megformázni a dolgokat), formázó tűk, gyurma présgép, sodrófa stb. Alapvetően nekem egyáltalán nincsenek ilyesmi eszközeim, hiszen a háztartásban is minden eszköz lehet, legyen az egy tű, egy ceruza, egy sima felületű pohár, fogkefe, fogpiszkáló stb. Végül a gyurma vágásához sem árt valamilyen eszköz, én sniccert használok.)
- Dolgozó tábla (Egy sima tábla, amin dolgozni tudsz és célszerű, hogy könnyen mosható is legyen, ne szedje a port.)
- Tároló eszköz (Én ezzel mindig sokat küzdök, ki kell tapasztalni kinek mi a jó. Ha már sokféle gyurmád van, sok színt kikevertél, egy idő után kész káosz alakul ki. A gyurma csomagjába én nem nagyon szoktam tudni rendesen visszacsomagolni, mostanában erős műanyag dobozokra tértem át, de ennek nézz utána mindenképpen, mert sok műanyagot oldd a gyurma! A papírdobozokkal is óvatosan, mert ha a papírral érintkezik a gyurma, akkor kiszívja belőle a puhító anyagot.)
- Szereléshez hozzávalók (Mint a gyöngyözésnél, szerelőpálcák, fogók, fülbevaló alapok, mindenféle fél alkatrészek. Rengeteg minden van. :))
- Lakk, ragasztó (Ragasztóra akkor van leginkább szükséged, ha pl. bedugós fülbevalót csinálnál, én erős ékszerragasztót használok, de kétkomponensűt is hallottam, hogy jó lehet. Lakk esetén speciális gyurmához való lakkot keress, a sima kreatív bolti lakkok nem jók, még akkor sem, ha azt mondják. Ragad tőle a gyurma, tapasztaltam.)
"Röviden" azt hiszem ennyi. Még egy tipp a végére. Az ujjlenyomatok elkerülése végett használhatsz kesztyűt (én ezt nem tudnám elviselni), vagy simogasd a gyurmát. Én inkább ezt alkalmazom, a végén, időnként közepén stb. lesimítom, így csökkenthető az ujjlenyomat. A szöszök ellen pedig javaslott a gyakori kézmosás és szöszmentes, fehér törölközővel a kézmosás és persze tiszta dolgozó felület.

3. Drótozás:
  Név:
  Jelszó:


Ha még nem regisztráltál
ITT
megteheted!

Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /kreativ/adatok.php on line 3

   Legújabb tag:
   Szász Ildikó

   Összesen 118 regisztrált
   tag van.

   Jelenleg 1 vendég online.Magyar Tudakozó
Ékszer Vásárlás
SzuperPiac.hu - képes hirdetés ingyenesen!